As'salam
Agak lama tak bersiaran....minggu ni agak sibuk sikit dengan kelas, dengan rumah....tak sempat nak belek-belek blog (tak sempat nak belek blog sendiri je...blog orang sempat je membelek...hehe)
Kelmarin balik kerja akak singgah UO dekat rumah, terjumpa kupang, apa lagi..terus beli lah...beli sebungkus je...cukuplah untuk kami berdua ^_^
dah agak lama akak tak makan kupang...akak cukup suka kupang...masak lemak cili api pun sedap...buat rendang pun sedap..masak sambal pun sedap....
fikir punya fikir, timbang punya timbang...last sekali akak decide nak buat rendang jelah...
sedap makan dengan nasi panas-panas dan ikan goreng yang digoreng garing....habis 2 pinggan ^_^
Resepi Rendang Kupang
(untuk sebungkus kupang)
Bahan-2
- Bawang besar 1 labu
- bawang putih 3 ulas
- halia 1/2 inci
- lengkuas 1/2 inci
- kunyit hidup (sikit je)
- serai 1 batang
- santan 500gm
- sedikit belacan (kalau tak suka, tak yah letak pun takpe)
- 10-15 tangkai cili kering (rebus dulu buang biji)
- 1 tangkai daun kunyit (dihiris halus)
- 1 tangkai daun limau purut
- gula melaka (ikut citarasa masing2)
- secubit garam
Cara memasak :-
- kisar bawang putih, bawang besar, halia, lengkuas, serai, belacan, cili kering dan kunyit hidup hingga betul2 lumat.
- panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi dan naik bau. Titik sebatang serai dan masukkan dalam bahan tumis dan masukkan gula melaka.
- bila bahan2 dah nampak agak kering dan pecah minyak, masukkan kupang, santan dan sedikit air. Perasakan dengan secubit garam.
- masukkan daun kunyit dan daun limat purut. Daun limat purut tu akak tak hiris, akak koyak2 kan je.
- masak dengan api perlahan hingga kuah pekat.
Selamat Mencuba ^_^
No comments:
Post a Comment