As'salam ... hari ni dah jumaat...sekejap je rasanya masa berlalu...dah pun hujung minggu
Siakap Sweet & Sour dan Goreng Pucuk Paku bersama Ikan Masin.
Lauk pauk untuk makan malam semalam...dah lama tak makan ikan....rasanya minggu ni hari2 mengadap ayam....kena pulak dengan pucuk paku...berselera makan nasi....^_^
Siakap Sweet & Sour
Bahan:-
- 1 ekor ikan siakap
- tepung gorengan (akak suka pakai jenama Gogi)
- 2 sb sos tomato
- 1 sb soy souse
- 2 sb sos cili
- 1/2 biji capsicum merah
- 1/2 biji apple hijau
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang bombay
- 4/5 biji cili padi merah
- 1 inci halia
- 1 biji limau nipis (diambik jusnya)
- sedikit minyak bijan
- daun ketumbar (semalam tak letak sbb kehabisan stok)
- 2sb tepung jagung
- gula & garam utk perasa
Cara memasak :-
Ikan
- bersihkan ikan dan belah dua...belah bahagian depan.
- lumurkan ikan dengan jus limau nipis. Taburkan tepung atas ikan (jangan tebal2 sangat)
- Goreng ikan hingga agak garing, angkat dan toskan minyak.
Kuah/sos
- cincang bawang putih, halia dan cili padi...tumis hingga naik bau bersama bawang bombay yang dipotong dadu.
- masukkan sos tomato, sos cili, soy sos dan sedikit air.
- kemudian masukan tepung jagung yang telah dibacuh dengan sedikit air.
- masukkan garam / gula secukup rasa dan setitik dua minyak bijan...masak hingga kuah pekat
- bila kuah dah pekat, masukkan capsicum merah (dipotong dadu) dan apple hijau (potong dadu)
- angkat dan curah atas ikan....tabur sedikit daun ketumbar.
- siap...dan boleh dihidang ^_^
Pucuk Paku Goreng Ikan Masin
Bahan2:-
- 2 ikat pucuk paku (dibersihkan dan diasingkan batang dengan daun)
- 2 keping ikan masin (akak suka pakai ikan tenggiri masam dalam minyak)
- 3 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia
- 3/4 biji cili padi
- 2 sb sos tiram
- garam secukup rasa
Cara memasak:-
- hiris halus bawang putih, halia, bawang merah dan cili padi...tumis hingga naik bau
- masukkan ikan masin dan tumis hingga ikan sedikit garing
- masukkan batang pucuk paku dan sos tiram..goreng sebentar
- baru masukkan daun pucuk paku dan perasakan dengan sedikit garam
- goreng hingga sebati...dan boleh la diangkat.
your dishes look so delicious, must have more rice to go with these. YUM! Thanks for stopping by my blog.
ReplyDeletewelcome....thanks to you to...nice to meet u sonia...:)
ReplyDelete