Millions thanks to....

Apr 28, 2012

Colek Colek.....

N3 kedua untuk hari ni.......
nak share "colek...colek".....^_^
kalau nak tahu......inilah fav akak......makan2 ratah sambil borak2 petang...kena pulak makan kat tepi pantai....syiokkkk....

kalau kat pantai timur.....inilah dessert petang yg paling digemari semua.....tak ada goreng pisang, tak ada kuih muih......semua org suka colek.....colek ikan celup tepung, sotong celup tepung, kopok lekor, bola celup tepung, udang celup tepung......terliur sudahhh......

kalau kat kota bharu.....biasa makan kat pcb....kalau kat terangganu pulak, kat pantai kelulut.....kalau kat kuantan, kat tanjung api......kalau kat KL......kat Pesona Villa jelah.....ekekeke....


Set colek dinner plate ni akak buat utk makan malam....tak cukup set lagi tuh...tak ada udang celup tepung ngan kopok lekor....huhu

Yang akak paling suka...ikan celup tepung...kena pulak ikan kembung fresh....hohoho....sedapnya....isi ikan fresh manis, lembut....cecah lak ngan sos buat sendiri....suka suka suka suka ^_-
en hubby...dia suka sotong celup tepung.....ikan pun dia suka gak....tapi bebola dia tak suka....


Bebola celup tepung ni akak pakai bebola ayam ayamas.....adunan tepung tu akak letak tepung gandum, telur, tepung beras, serbuk kunyit sikit ngan secubit garam.....goreng garing, dah masak, cucuk ngan lidi


Untuk sotong, akak pakai tepung GOGI....bukan JOJI ye...tapi GOGI
kena mention betul2 sbb takut nanti tertukar pulak antara tepung Joji ngan Gogi....tapung Joji pun tepung utk goreng2 gak tapi akak bukan pakai tepung tu.......
Beza bungkusan....tapung Joji ada tulisan cina kat depan....tepung Gogi ada tulisan siam kat depan....
Tepung Goji sedap.....goreng ayam boleh, goreng cendawan boleh, sotong boleh, udang pun boleh....

Cara goreng sotong : bersihkan sotong, potong bulat, sejat hingga kering, celupkan dengan telur dan celupkan dengan tepung gogi (kering)...then goreng dengan minyak yang panas. Kalau minyak tak panas, nanti tepung tu akan meresap minyak


untuk buat ikan celup tepung, pastikan anda membeli ikan segar....kalau ikan tak segar, nanti gatal lidah bila makan...then boleh rasa isinya tak sedap dan warna isi isi agak gelap.....almaklum, nak makan ratah cam ni, memang kena beli ikan fresh.....dan bersaiz senderhana besar....besar sangat tak sedap...kecik sangat pun tak sedap jugak.
adunan tepung sama je ngan adunan bebola....


Strongly recommended utk mencuba kepada yg tak berkesempatan ke pantai timur ^_^

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??