Millions thanks to....

Apr 23, 2012

Sotong Bersos



As'salam

Macam tak ada keje je hari ni rasanya....satu hari sampai 3 n3 kat blog....huhu...padahal keje berlambak tertangguh.....dah akhir-akhir bulan ni mcm2 nak kena siapkan.....yang paling penting....kena keluarkan senarai nama utk collection......"duit duit....dimana kau duittt......"

Sebelum serius mengadap keje jap gi...last n3 utk hari ni, akak nak share masakan lunch tadi
hari ni en hubby akak cuti......akak kan...kalau en hubby cuti, tak senang duduk kat ofis...
mesti nak balik.....nak masak utk dia...nak bertempet ngan dia...nak gaduh2 manja ngan dia....
geli geleman ker membacanya??? hehehe.... jangan marah ye... ^_^


sempatkan jugak balik tengahari tadi nak masak untuk lunch...
bukan senang nak lunch sama2 ngan en hubby kat rumah time keje....
Sotong ni faveret en hubby.....
actly akak tak tau nak kasik nama apa.....dah banyak kali buat...ada kat n3 sebelum ni
kejap bagi nama sotong bersos tiram...kejap bagi nama sotong bersos...hehehehe....hentam je lah labu....
nama tak penting.....yang penting, masuk perut....kenyang ^_^


resepi sotong ni ciptaan sendiri....tak ada dicedok dari mana2 buku or mana2 blog...kalau ada yg sama, mungkin kebetulan yg tak disengajakan....

nak cuba??? jom ceduk....^_^

SOTONG BERSOS

Bahan-bahan (utk 2 org makan):-
Sotong segar - 4 ekor (saiz senderhana)
Bawang putih - 4 ulas (mayang halus)
Bawang merah - 1 labu (mayang halus)
Halia - 1/2 inci (mayang halus) 
Serai - 1 batang
Daun limau purut - 2 helai
Sos Tiram - 2sb
Kicap - 2 sb
Sos Cili - 2 sb
Cili giling - 1 sb
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara membuat:-
- Basihkan sotong dan potong bulat mengikut saiz yg disukai.
- Gaul sotong dengan sedikit garam & kunyit, goreng hingga masak....angkat dan ketepikan
- Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan serai hingga naik bau, masukkan cili giling, tumis hingga cili garing.
- masukkan sotong, sos tiram, sos cili, kicap dan sedikit lada sulah
- perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
- masukkan daun limau purut yg dihiris kasar, goreng sebati.....dah siap boleh la dihiaskan dengan bawang holland dan cili besar




4 comments:

  1. masakan sotong tu buat perut kembali lapar.Cantik alas meja tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..alas meja murah je ..beli kat nagoya...beli kain jahit sendiri ^_^

      Delete

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??