As'salam
Macam tak ada keje je hari ni rasanya....satu hari sampai 3 n3 kat blog....huhu...padahal keje berlambak tertangguh.....dah akhir-akhir bulan ni mcm2 nak kena siapkan.....yang paling penting....kena keluarkan senarai nama utk collection......"duit duit....dimana kau duittt......"
Sebelum serius mengadap keje jap gi...last n3 utk hari ni, akak nak share masakan lunch tadi
hari ni en hubby akak cuti......akak kan...kalau en hubby cuti, tak senang duduk kat ofis...
mesti nak balik.....nak masak utk dia...nak bertempet ngan dia...nak gaduh2 manja ngan dia....
geli geleman ker membacanya??? hehehe.... jangan marah ye... ^_^
sempatkan jugak balik tengahari tadi nak masak untuk lunch...
bukan senang nak lunch sama2 ngan en hubby kat rumah time keje....
Sotong ni faveret en hubby.....
actly akak tak tau nak kasik nama apa.....dah banyak kali buat...ada kat n3 sebelum ni
kejap bagi nama sotong bersos tiram...kejap bagi nama sotong bersos...hehehehe....hentam je lah labu....
nama tak penting.....yang penting, masuk perut....kenyang ^_^
resepi sotong ni ciptaan sendiri....tak ada dicedok dari mana2 buku or mana2 blog...kalau ada yg sama, mungkin kebetulan yg tak disengajakan....
nak cuba??? jom ceduk....^_^
nak cuba??? jom ceduk....^_^
SOTONG BERSOS
Bahan-bahan (utk 2 org makan):-
Sotong segar - 4 ekor (saiz senderhana)
Bawang putih - 4 ulas (mayang halus)
Bawang merah - 1 labu (mayang halus)
Halia - 1/2 inci (mayang halus)
Bawang merah - 1 labu (mayang halus)
Halia - 1/2 inci (mayang halus)
Serai - 1 batang
Daun limau purut - 2 helai
Sos Tiram - 2sb
Kicap - 2 sb
Sos Cili - 2 sb
Cili giling - 1 sb
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:-
- Basihkan sotong dan potong bulat mengikut saiz yg disukai.
- Gaul sotong dengan sedikit garam & kunyit, goreng hingga masak....angkat dan ketepikan
- Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan serai hingga naik bau, masukkan cili giling, tumis hingga cili garing.
- masukkan sotong, sos tiram, sos cili, kicap dan sedikit lada sulah
- perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
- masukkan daun limau purut yg dihiris kasar, goreng sebati.....dah siap boleh la dihiaskan dengan bawang holland dan cili besar
Daun limau purut - 2 helai
Sos Tiram - 2sb
Kicap - 2 sb
Sos Cili - 2 sb
Cili giling - 1 sb
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:-
- Basihkan sotong dan potong bulat mengikut saiz yg disukai.
- Gaul sotong dengan sedikit garam & kunyit, goreng hingga masak....angkat dan ketepikan
- Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan serai hingga naik bau, masukkan cili giling, tumis hingga cili garing.
- masukkan sotong, sos tiram, sos cili, kicap dan sedikit lada sulah
- perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
- masukkan daun limau purut yg dihiris kasar, goreng sebati.....dah siap boleh la dihiaskan dengan bawang holland dan cili besar
nampak menyelerakan ^^
ReplyDeletetq....^_^
Deletemasakan sotong tu buat perut kembali lapar.Cantik alas meja tu.
ReplyDeletehehehe..alas meja murah je ..beli kat nagoya...beli kain jahit sendiri ^_^
Delete