Millions thanks to....

Apr 14, 2012

Siakap Bakar


As'salam

Bersiaran di hari sabtu....seperti biasa, menghabiskan hujung minggu di pejabat...

Semalam keje half day...kebetulan pulak sejak 2 menjak ni angin rajin melanda....hehe
memandangkan rajin + ada kelapangan + teringin nak makan = maka terjadilah Siakap Bakar untuk menu dinner kami berdua semalam.......sangat2 menyelerakan....


Best sekali sekala bakar ikan macam tu je...takyah taruk sambal bagai.....just letak garam, kunyit then bakar  ngan daun pisang....ala2 kampung gitu...

Nak bagi makan ada kuah sikit, akak buat sambal nyoya...versi derhaka..hehehe...kenapa derhaka?? sbb ada bahan yg tak ada kat rumah so tak letak pun...hehehe

Resepi Sambal Nyoya (versi akak):-
- 5 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 2 batang serai
- 1sb cili giling
- belacan bakar 
- 1/2 sk serbuk kunyit
- Daun limau purut 2 helai (dibelah 2)
- sedikit minyak untuk menumis

Cara:-
- Kisar semua bahan hingga lumat kecuali daun limau purut
- tumis bahan2 kisar hingga naik bau
- masukkan daun limau purut....tumis hingga naik minyak dan garing
- perisakan dengan garam dan gula secukup rasa


P/s :-
sumber asal sambal nyoya ni akak ambik dari dapur kak wana potret kasih....tapi akak ubah sikit mengikut selera tekak kami berdua....hehehe...jangan marah ye kak wana...mintak izin ambik resepi....
kak wana buat untuk sambal ikan kukus...tapi akak buat untuk sambal ikan bakar....kalau nak tengok resepi asal boleh la berkunjung ke dapur kak wana kat sini .... 

Tambahan lauk dinner semalam, akak buat sotong bersos tiram...simple je tapi hubby cakap sedap...hehehe
nak cuba??...sila sila lah kopipes resepi kat bawah ye ..:)


Bahan2:-
- Sotong besar 2 ekor
- 1sb cili giling
- 4/5 ulas bawang putih
- 1/2 labu bawang holland
- capsicum kuning 1/2 biji
- 3 sb sos tiram
- 1/2 sb kicap
- 3 sb sos cili
- 2 helai daun limat purut (belah 2)
- minyak untuk menumis
- garam dan gula secukup rasa

Cara2:-
- Tumis bawang putih hingga naik bau.
- masukkan cili giling...tumis hingga garing, masukkan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula secukup rasa
- masukkan sotong yang telah dibersihkan dan dipotong bulat. 
- goreng sekejap hingga sotong masak
- setelah sotong masak, masukkan capsicum dan daun limau purut
- kacau sekejap, angkat dan boleh la dihidangkan

 (sorry...kualiti gambar kurang memuaskan....dah tak sabar nak makan...perut dah kelaparan dah masa ni....hehehe)

2 comments:

  1. kak, kalaulah leh dapat ikan bakar tu sikit...sedap jugak nak makan sorang2 ni... :(

    ReplyDelete
  2. sue..ala jauh sangat...kalau dekat dah jemput dah datang rumah...makan ramai2 lagi best...berebut2 cicah....lagi berselera...:)

    ReplyDelete

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??