As'salam...
Malam ni stud akak tak datang kelas.....free la sikit....sementara menunggu time balik keje....10 pm.....akak nak share nasi dagang yg menjadi salah satu faberet akak...
percaya atau tidak....akhirnya, setelah sekian lama mengidam...dapat jugak makan nasi dagang....hehehe....
susah betul nak jumpa nasi dagang kat sini....kalau ada pun nak kena tunggu pasar malam...itu pun kalau kakak tu berniaga...kalau tak...tak dapat makan la jawabnya....
hari tu ada sekali singgah kat gerai petang berdekatan ngan ofis....nampak ada org jual nasi dagang...dengan semangat yg penuh nafsu nak makan...maka akak beli tapau makan kat ofis...tapi yg sedihnya...nasi tak masak...huhuhu...putus selera makan.....pelik tul la org yg membuatnya ...tak kan lah tak perasan nasi tu mentah ke masak ke ....
susah2 sangat...buat sendiri...puas hati...nak makan berapa round pun boleh...yang penting...sure kita tahu nasi tu apa rasa....masin ke tawar ke mentah ke masak ke.....
semalam akak buat sekilo...pakai beras wangi...tak campur ngan beras pulut...bawak sikit utk staf ngan stud
actly terpulang la pada citarasa individu...ada yg suka campur ngan beras pulut...ada yg suka x campur....bagi akak, akak lebih suka tak dicampur sbb tak muak...makan banyak pun tak muak....lembut...wangi....kalau ada beras nasi dagang yg brown kaler tu lagi sedap...tapi kat sini mana nak cari....huhuhu
Nasi Dagang ni kalau kat tempat akak org jual as a menu sarapan pagi.....sedap di makan ngan telur rebus, acar, gulai ika aye ngan telur rebus....pastu wajib ada cili padi....terangkat !
Kepada yang nak mencuba....sila2 lah menceduk resepi di bawah.....
p/s : resepi ni sendiri2 je....hasil pemerhatian tengok mak buat....kalau rasa nak modified mana yg patut, sila2 lah....ikut selera anak tekak masing2.... ^_^
NASI DAGANG BERAS WANGI
Bahan2:-
Beras wangi - 1 kilo
Santan Pekat - 1 biji kelapa
Bawang merah - 5/6ulas
Bawang putih - 5 ulas
Halia - agak2 la sebesar ibu jari
Halba - 50 sen
Garam - secukup rasa
Cara memasak nasi :-
- basuh beras hingga bersih dan rendam beras lebih kurang 1/2 jam.
- sambil2 tengah duk rendam beras tu, bolehlah mayang bawang merah, bawang putih dan halia halus2
- Panaskan air dalam pengukus.....kukus beras lebih kurang 15 minit atau hingga naik wap
- angkat nasi, dalam besen besar tuang nasi yg separuh masak tu dan arong dengan 1 cawan air (masak arong pastikan dicedok dari luar supaya beras tak patah....kalau beras patah maknanya fail la buat nasi dagang.....hehehe)
- sudah arong, kukus lagi lebih kurang 15 minit atau hingga naik wap.
- sekali lagi angkat, dan kali ni arong dengan santan pekat bersama sedikit garam
- kukus sekejap hingga nasik masak (jangan kukus lama2....bak kata mak akak...nanti 'pecah perut')
- Dah masak, sekali lagi arong dengan bawang, halia dan halba. Dah nampak sebati....boleh la dihidang bersama gulai ikan aye, acar dan telur rebus
dh pindah sini ek blog..meriah..my fav too nasi dgg ni..lg suka beras wangi dr beras merah..kt perlis byk beras merah ns dagang ni :)
ReplyDeleteAha...nasi dagang beras merah sedap....tapi kat sini susah nak cari...kalau ada pun kena gi pasar borong pagi2....huhu....
Deletedah lama dah blog ni ...thanks for visit....:-)