Millions thanks to....

May 13, 2012

Western lagi......

As'salam

Sihat ka? harap sihatla hendaknya ya....
dah makan ka? cheq belum makan...tengah tunggu en hubby datang nak lunch sama2....huhu.....hari ni tak masak...en hubby tiba2 kena gi ofis....yang kita pulak mcm biasa.....kat ofis la...mana lagi.......

Sementara menunggu nak kuar lunch...update blog kejap....^-^

Oleh kerana avon ku dah armarhum dan tak ada bajet lagi nak beli avon baru....kali ni buat chicken chop goreng je......hehehe....sedap jugak....kebiasaanya kita grill sbb en hubby lebih prefer grill......anyway....we still enjoy our dinner.......^_^


Melengkapkan menu dinner kami.....chicken chop dengan black paper sauce, spagethhi with tomato sauce dan fresh orange.....yummy......^_^


RESEPI MUDAH SPAGETHHI 

Bahan-bahan :
1. Spagethhi - apa2 brand pun boleh.....asalkan halal
2. Sauce spagethhi Kimball - apa2 perisa pun boleh...ikut selera masing-masing
3. Sedikit garam
4. Tambahan lain seperti ayam / daging / mushroom (semalam x letak pun.....tak der stock)

- rebus spagetthi dalam air panas yg dimasukkan sedikit garam.....
- bila dah masak, angkat dan toskan air rebusan
- dalam periuk, panaskan sos kimball bersama 1/2 gelas air
- bila dah menggelegak...boleh lah dihidang bersama spagethi yg telah direbus tadi....


CHICKEN CHOP WITH BLACK PAPER SAUCE

Bahan salutan untuk ayam:

1. Isi ayam / peha ayam atau mana-mana bahagian yang korang suka
2. Tepung Gogi - 5 sb
3. Telur - 1 biji
4. Serbuk black paper - 1 sb
5. McCormick Chicken Seasoning - 1sb

- basuh ayam bersih-bersih dan toskan air
- satukan tepung gogi, balck paper dan chicken seasoning.....tak perlu masukkan garam sbb chicken seasoning tu dah masin....kalau takder chicken seasoning, masukkan sedikit garam.....gaul rata
- pukul telur, celupkan ayam dalam telur kemudian celupkan dalam tepung tadi....pastikan tepung mensaluti ayam dengan rata
- panaskan minyak....pastikan minyak betul2 panas, kalau tak minyak akan meresap dalam tepung dan ayam  jadi berminyak
- goreng ayam hingga masak

Bahan untuk black paper sauce:

1. Sos black paper - 5 sb (kita pakai brand maggi yang dalam botol tu)
2. Sos cili - 2 sb
3. Sedikit chicken seasoning
4. Air masak - 1/2 cawan
5. Tepung jagung - 1 sk (bancuh sebati dengan sedikit air)

- satukan semua bahan dalam periuk, masak hingga kuah agak pekat
- kalau rasa kurang pekat, tambah lagi tepung...kalau rasa nak kuah banyak, gandakan je bahan2....


FRESH ORANGE

Bahan-bahan:

1. 4 biji oren
2. 1 gelas air masak
4. 2 sb gula

- kupas kulit orange, satukan semua dalam blender dan blend sebati

Senang kan???? ^_^

dan....

ehem....ehem...ehem....hehehehe

semalam en hubby bawak gi low yat.....jalan punya jalan....survey punya survey........discus punya discus.....and akhirnya........................................

kita dapat handphone baru..........hehehehehehe


ni la first time pakai hanpone canggih.....tak pernah pakai talipon2 canggih nih.......so cam excited le......jakun......ekekekeke.......

orang lain dah lama pakai....kita baru nak belajar.....tak kisahla....

yang penting...talipon ni sangat2 membantu kerja saye...almaklum, saye ni keje setiap masa ngan internet....ngan memo....ngan msg....so, skrg ni senang la sikit.....kat mana2 pun boleh buat keje....--------->>>> menurut kata en hubby.....^_^

Terima kasih sayang..........:))

2 comments:

  1. wahhh...sedapnyee fresh oren tu...kaww betul..terliur plak...klu kat kedai x dpt kaw cam tu..
    uppss..salam kenal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))

      Terima kasih wanie...salam kenal jugak...tq singgah disini.....:))

      Delete

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??