Millions thanks to....

May 19, 2012

Kari Ikan....

As'salam

Selamat berhujung minggu untuk semua rakan2.....malam ni bola....ada saper2 ke stadium ker?...minat betul nampaknya ^_^

kita tak minat bola....en hubby jelah yang minat......kami tak ke stadium pun....nonton kat rumah je...tak kuasa nak berasak2 kat stadium....semalam en hubby ada jugak ajak pergi stadium....alahaii...malas lah....kita tak suka tempat2 ramai orang dan berasak2 cam tu...baik nonton dari rumah je..selesa...boleh landing2....dan boleh makan2 sambil nonton.....:-))

Suka makan kari tak? en hubby kita sangat2 suka makan kari...almaklum...penang mari....hehehe
Ingat lagi mula2 kawin dulu.....tiap kali masak kari, fail! ada je yang tak kena....masa tu memang rasa susah giler nak masak kari.....lagi rasa susah sebab nak menepati citarasa en hubby......

Alhamdulillah sekarang dah boleh dah...hehehe.....tak adalah pandai sangat pun, tapi kira orait la kalau nak compare dengan dulu. Tak sure lah betul ke tidak cara penyediaannya, tapi yang pasti hasilnya cukup2 memuaskan hati en hubby.....puas dan sangat happy bila en hubby cakap sedap....wangi....rasa mcm kat kedai mamak....hehehehe........

Semalam kita buat kari ikan. Asalnya nak masak kepala ikan, tapi malas pulak nak ke JJ. Singgah kedai runcit kat rumah je beli ikan....mcm biasa, buat kari tanpa santan....berselera sungguh makan nasi semalam....kena pulak ngan ulam timun batang dan ikan cencaru goreng....nyum nyummmm......

En hubby semalam makan nasi sampai 2x.....jam 8 makan...jam 12 makan lagi.....:-)) 
Rasa puas sangat masak bila en hubby berselera makan.....^-^



KARI IKAN MAMAK

Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung atau boleh pakai apa2 ikan yang sesuai
2 labu bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sb cili giling
1 paket rempah kari ikan baba's (bancuh dengan air hingga jadi pes)
2 sb air asam jawa
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih)
1 biji buah tomato
5 batang bendi
1 tangkai daun kari
1 1/2 cawan air (boleh adjust kalau nak cair atau pekat)
garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan:
- bersih ikan, potong 2, toskan air
- kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili giling.
- panaskan minyak, masukkan rempah 4 sekawan dan daun kari. Tumis hingga naik bau
- masukkan rempah kisar dan tumis hingga garing dan masukkan rempah kari ikan babas 
- tumis hingga rempah garing dan naik bau
- masukkan air asam jawa dan air.....terpulang pada citarasa masing-masing. kalau nak banyak kuah, tambahkan air. 
- bila kuah dan menggelegak, masukkan ikan dan bendi. perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- bila ikan dah masak, masukkan tomato, kacau sekejap dah siap....
- hidang bersama nasi panas2.....nyum nyum.....


No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??