Millions thanks to....

May 8, 2012

Rendang kegemaran suamiku....

As'salam

Apa khabar sahabat2 semua? harap sihat sejahtera hendaknya...masak apa hari ni???

Hari ni kelas full....tapi menyempatkan diri balik masak kejap petang tadi....kesnya....tak lalu nak makan luar.....biasanya kalau kita ada kelas malam, en hubby akan datang ofis, gi makan kat luar then baru dia balik rumah and i start kelas.....tapi hari ni, tekak ni tak rasa nak makan luar....bosan pun ya...tak tahu nak makan apa pun ye.....

Memandangkan kat dalam peti ais tu ada lagi sikit baki daging ngan hati, so...kita masak rendang....tiba2 tekak ni rasa nak makan rendang.....sedapnyaa......kalau dapat makan ngan pulut kuning, lagi terangkat....^_^


Dulu-dulu langsung tak reti buat rendang. Nak makan kena tunggu mak buatkan....bila dah kawin, duk jauh ngan mak....terpaksa buat sendiri.....time tak reti dulu selalu buat rendang pakai rempah rendang adabi.....just tambah santan ngan daun kunyit je...senang kan....hehehe

Skrg bila dah pandai buat rendang, seronok rasanya....dah takyah pakai rempah adabi tu lagi...dan yang penting, en hubby suka sangat2 rendang kita......itulah perasaan dan pencapaian yang paling best sekali....^_^


resepi rendang kita dah pernah letak kat n3 before ni......kepada yang nak mencuba, boleh cari kat label belah kiri tu.....^_^.....kepada yang malas nak mencari, kita tempek la lagi resepi rendang kita....simple2 je...tak susah mana pun.....biasalah...resepi kat blog ni semua yang senang2 je...hehehehe

RENDANG CAMPUR (DAGING DENGAN HATI)

Bahan-bahan:
1. Daging - agak2 la ye.... x reti nak sukat berapa kati daging
2. Hati lembu - sama gak....agak2 la ye....tak reti nak sukat
3. Halia - 1 inci
4. Lengkuas - 1 inci
5. Serai 2 batang - dititik
6. Cili giling 1 sb - kalau nak pedas, boleh tambah lagi
7. Kerisik - 3 sb
6. Daun limat purut - 3 helai
7. Daun kunyit - 2 helai
8. Gula melaka - 1 keping
9. Bawang merah - 2 labu
10. Bawang putih - 3/4 ulas
11. Kunyit hidup - 1/2 inci
12. Santan - 11/2 cawan
13. Garam secukup rasa

- Potong daging dan hati...ikut saiz kesukaan anda...kita potong kecik2..pastikan potong daging tu ikut lawan urat, kalau tidak liat daging tu, bersihkan dan toskan air bersihan.
- kisar/blend halia, lengkuas, kunyit hidup, bawang merah, bawang putih, dan cili giling.
- panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau. masukkan serai 
- bila bahan tumis dah naik minyak dan naik bau, masukkan daging dan gula melaka. tutup periuk, masak hingga air daging kering, kemudian masukkan hati.
- bila daging dan hati dan empuk, masukkan santan, kerisik dan masak hingga kuah agak2 kering dan pecah minyak.
- perasakan dengan garam secukup rasa. 
- akhir sekali masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang dihiris halus.


No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??