Kelas dah habis. Hari ni plan nak balik awal sikit...kelaparan. Semalam punya pajeri nenas masih ada...rinduu...hehehe...entah kenapa la, sejak dua menjak tekak ni duk rasa nak makan masam2 manis. Hari tu buat asam laksa pun rasa mcm belum puas makan. Musim kot...uik..ada musim ke nak makan masam manis?..^_^
Resepi
Bahan2 :
1. Ikan Siakap / Ikan Merah atau apa2 ikan yang sesuai
2. Kunyit hidup
3. Lengkuas
4. Halia
5. Serai
6. Cili Padi
7. Santan
8. Garam / Gula secukupnya.
Cara2 nya :
1. Siang ikan dan dibelah dua. Basuh bersih2. Nak hilangkan bau hanyir ikan, basuh dengan air beras.
2. Kisar semua bahan2 rempah, kacau sebati dalam santan. Masukkan garam/gula mengikut selera.
3. Taburkan / lumurkan ikan dengan garam skit....skit je sebelum bakar.
4. Dah agak2 ikan separuh masak, tuang santan tadi rata atas ikan. Bakar lagi.
5. Bila ikan dah masak, tuangkan lagi santan bakar dalam 3/4 minit kemudian boleh lah diangkat.
6. Makan dengan nasik panas2 dan air asam.....hehehehe...sodappp...
No comments:
Post a Comment