Millions thanks to....

Nov 28, 2010

Demam Ayam Bakar.....

Alkisahnya, dah lama duk nak buat ayam bakar. Tapi asyik tak jadi je...itula x cukup...inila x cukup...itula tak der...inila takder...dan hari ini......akhirnya, taraaaaa......AYAM BAKAR MADU BIJAN ...menu lunch kami di hari minggu !

Jemput semua utk menjamu mata, ayamku duk 'berposing'......gabungan resepi ibu tercinta dan rekaan sendiri...hehehe ^_^

lagi gaya posing yg mengancam.... ^_^
 make-up sikit2....(x sabar nak ngap dh ni)...^_^
 Sasaran utama.....kulit yg garing dan berperisa.....hehehe
 apa tunggu lagi.....serangggggggg.....

Jemput makan semuaaaa.......hehehe...jgn mare aaa....

Kpd sesiapa yg nak mencuba...dipersilakan utk 'mengkopipes' resepi ini ^_^

AYAM BAKAR MADU BIJAN

Bahan2:
1 ekor ayam - saya pakai yg senderhana besar je
Halia - 1 1/2 inci (kita suka taruk halia banyak2...kalau uols x suka, boleh dikurangkan skit)
Bawang Putih - 2 labu (kita suka gak taruk bawah putih byk2...kalau uols x nak, boleh kurangkan skit)
Serai - 1 batang
Bawang Merah yg kecik - 3@4 ulas
Jintan Manis - 4 sb
Madu - 1 cawan (utk perap ngan sapu pada ayam)
Sos Cili - 4 sb
Sos Tiram - 2 sb
Sos Tomato - 4sb
Garam utk perasa
Bijan - utk hiasan

Cara membuatnya :
1. Bersihkan ayam dengan sebersihnya bersihnya - toskan.
2. Kisar halia, bawang putih, bawang merah ngan serai (jgn taruk air banyak sgt...agak2 utk bagi bahan2 tu boleh dikisar je)
3. Dlm mangkuk, campurkan bahan2 kisar tadi dengan jintan manis, madu, garam (sedikit), sos cili, sos tomato dan sos tiram - kacau sebati. (saya rasa dulu sebelum letak kat ayam. kalau agak2 kurang manis, tambah lagi madu....dan kalau kurang masin, tambah garam skit)
4. Perap ayam dengan bahan2 kisar tadi. Masukkan sikit campuran bahan2 perap ke bahagian dalam ayam dengan bawah kulit ayam. Tuangkan selebihnya atas ayam. Balut dengan plastik dan perap semalaman. (saya letak dlm peti ais...tak perlu bahagian atas....bahagian bawah je ok dah. Kalau nak makan keesokkannya, seeloknya perap malam sebelumnya)
5. Kuarkan ayam dan biarkan seketika kat luar.
6. Panaskan oven dengan suhu 180'C. Masukkan ayam dan bakar selama 60 minit.
(nota : sekali sekala...agak2 dlm 20 m sekali, sapukan madu pada ayam dan bakar balik....ulang sebanyak 3x)
7. 5 minit sebelum time out, tabur bijan (yg dah digoreng tanpa minyak) dan bakar sampai time out.

Selamat Mencuba !

3 comments:

  1. Terima kasih atas resepinya.. akan dicuba :) slurrpp.. sungguh yummmyyy... selamat menjamu selera.

    ReplyDelete
  2. wah leh try ni..mekasih..br beli oven..yeayyy

    ReplyDelete
  3. sindarery & m@Ri@ >..tima kasih. selamat mencuba ye...hehehe..

    ReplyDelete

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??