Millions thanks to....

Nov 9, 2010

Monday Blues...

yesterday whole day aku tak masuk ofis...huhu...Mr hubby cuti, so..apa lagi, ambik kesempatan cuti le sama....Monday Blues kat rumah...^_^

Today masuk ofis, mula ler pening kepala...itu tak siap, ini tak siap...itu kena fikir, ini kena fikir...masa dh suntuk....uwaaaa.....tulunggggg......poning poning ! Mcm2 nak kena fikir......hari pun dh petang, mata dah naik layu, kepala dh mcm ada batu besar kat dalam....dah xleh nak mengadap keje dah. Tutup keje....aku nak bloging sekejap....huhu...

Nak story sket pasal aktiviti semalam...hehe...pasal cookings jela....pasal lain2 hal its privately confidential (betui ke clause ni..hahaha..hentam je la labuuuu)

Bila dh cuti, bangun pun apa lagi...lewat ler skit...sikit jelah..hehe...breakfast semalam goreng ubi manis...ubi memang sedap...manis, lemak...tp yg x best tepungnya tu...aku pakai tepung goreng pisang adabi sbb kebetulan ada kat rumah...x best! ....(marah org adabi kalau baca aku nyer entry nih..huhu..ampun ampun....)

Lunch semalam aku masak daging badam puri ngan oyster mushroom celup tepung....best ! sorry yer kengkawan, tak sempat nak snap pic....masing2 dah kelaparan...masak je nasik, terus ngap....huhu. kalau ada yg nak resepi tu, pm je nanti i post resepi ye ^_^

Tea time aku buat simple dessert (tea time ni time rajin je nih....kalau time malas tu xder tea time tea time pun, nak makan...tunggu dinner jerk)

Menu tea time semalam .............


ni Panacotta Soy Milk.
Tak berapa best sgt hasilnya sbb i pakai soya kotak..suppose yg original kenapa pakai soya homemade means kena bland kacang soya n masak air soya tu sendiri....tp sbb malas n leceh nak buat semua tu, decide pakai air soya kotak je.....huhu


Creepes.
Paling best kalau disapu dgn whipped cream n layer byk2 lapis....i semalam kat rumah x der whipped cream, isi dlm i taruk banana ngan coklat je....tp mr hubby suka yg plain....senang keje i....hehehe


nila dia my faverite ! Ketupat Sotong
nampak x pulut kat dlm tu?...masak beautifully ! suke sgt2 ^_^

Ketupat sotong i maybe nampak lain skit sbb i pakai brown sugar. setengah org x pandai makan....diaorg cam rasa pelik ketupat ngan sotong n rasa manis skit...but for me....ini memang i nyer faveret.....mr hubby tak suka dish ni,...so i hentam sorang jela....tak puas rasanya makan sbb semalam buat skit je...takpe, nanti cuti weekend ni nak buat lagih...hehehe.

kepada yg nak mencuba, ni resepinya :-

Bahan2 :
-beras pulut (nak pakai berapa banyak depends la pd berapa ekor yg uols nk buat)
-sotong pulut
-brown sugar
-santan
-daun pandan
-garam (secubit jek)
-lidi / pencungkil gigi

Cara membuatnya :
-Basuh beras pulut bersih2. Rendam dalam santan dlm 10-15 minit.
- Sotong basuh bersih2.
- Sumbat beras pulut dlm badan sotong. Jangan sumbat sampai penuh sbb nanti beras tu tak kembang elok. Agak2 dlm 3/4 je. Masukkan kepala sotong dah cucuk dgn lidi tak nak kasik tercabut semasa memasak.
- Masukan sotong dlm periuk. Masukkan santan (yg buat guna utk rendam beras tadi), air skit, brown sugar, garam secubit, dan daun pandan.
- Masak dgn api perlahan sampai santan tu agak kering n pekat.

No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??