Millions thanks to....

Nov 7, 2010

Sweet for my sweet....

Askm pembuka bicara....^_^

Dah banyak hari tak bloging. Cuti + internet buat hal ! baru hari ni boleh online.

That day, i ada buat brownies....so yummylicious ! Makan panas2 lagi best than makan masa sejuk. Resepi asal taken from miss rai (sweet vanilla)....thanks dik cause sharing e receipt ! love it so much !

Taraaaaa, nilah dia rupanya....hehehehe
Choc Cheese Starwberry Moist

Meh kita share resepi...leh la uols cuba buat
(resepi ni i dh modify sikit mengikut i nyer selera...hehehe)

Bahan2 :-

Lapisan Choc :
200gm Marjerin
200 gm Choc Bar
150gm tepung naik sendiri (kalau x der, campur je tepung gandum ngan penaik)
30gm serbuk koko - ayak bersama ngan tepung
1 s/k nescafe (kalau pakai dark choc, xyah letak nescafe dah)
170gm gula halus
4 biji telur

Lapisan Cheese :-
250gm cream cheese
60gm gula kastor
25ml air
1 biji telur

Topping :
200gm choc bar
120ml whipping cream
1 s/b marjerin

**tips : masa i beli bahan2, i dh beli siap2 mengikut gm yg nak dipakai, so balik rumah x yah susah2 nak timbang dah. lagipun i x der penimbang...hehehe....

Cara membuatnya :-
- cairkan choc + marjerin pakai kaedah double bowl. Kacau sebati - ketepikan.
- pukul gula kastor + telur hingga kembang.
- bila dh kembang, masukkan tepung + serbuk koko + nescf sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.
- bila adunan dh nampak sebati, pastu masukkan choc + marjerin yg dicairkan tadi. Kacau lagi sampai semua adunan sebati.
- Griskan loyang ngan marjerin, tuang separuh dr adunan then kukus lebih kurang 15-20 minit.

Sementara duk menunggu lapisan tu masak, kita buat pulak lapisan cheesenya :-
- masukkan semua bahan2 kecuali telur.
- pukul adunan hingga betul2 kembang kemudian baru masukkan telur.
- pukul lagi sampai semua adunan sebati.
- bila adunan pertama tadi dh masak, tuang diatasnya dan kukus lagi dlm 15-20 minit.

- bila dh masak, tuang lagi baki adunan choc tadi ke atas lapisan cheese dan kukus hingga masak.

**Tips : masa mengukus semua lapisan tu, tutup loyang dgn aluminium foil sbb tak nak kasik air masuk.

Bila dah masak, sejukkan dulu ccsm tu sebelum kita tuang topping di atasnya.

Cara buat topping :
- Cairkan semua bahan guna kaedah double boil. Kacau sampai adunan agak2 suam kuku baru tuang atas ccsm yg dh sejuk.
- Biar coklat meleleh sendiri, x yah kacau2.
- Hias ikut suka...tp kalau dh nama choc cheese strawberry, mestila hias dgn strawberry...hehehe....

bestttt wooo.....cuba jangan tak cuba !

loyang i pendek...so, i punya ccsm jadi lebar....huhu..tp ada apa dgn rupa kan..hehe...yg penting rasanya terangkat habisssss !

buah straw ni i beli yg murahnya, RM4.50 sekotak....so, buah tak sama besar...

tunggu apa lagi...xyah cakap banyak....^_^

licinnnnnnnn.....^_^

No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??