Millions thanks to....

Nov 19, 2011

Ayam Bakar Black Paper

As'salam...

Selamat berhujung minggu ^_^
Cuti sekolah dah mula....mesti ramai yg bercuti bawak family jalan2 kan...
time2 cuti cam ni, mahal sikit nak berjalan....hotel, resort semua dah start charge peek rate...huhu
kalau gi membeli belah....barang2 pun leh tahan harganya....tapi, nak wat cam mana kan....time ni jelah yang ada masa nak berjalan satu family.....nak tak nak....sebelum plan nak berjalan...better make sure dompet diisi penuh.....bukan setakat minyak keta je kena isi penuh...ekekeke.....

Ayam Bakar Black Paper


Dinner malam tadi ngan ayam bakar....sesekali dinner tanpa nasi
mcm biasa....pakai je bahan2 yg ada kat rumah...campur2...gaul2
bakar
rasanya.....marveles !


pasni kalau nak makan ayam bakar, ada masa kelapangan....better buat sendiri je.....
nak lebihkan apa...boleh lebihkan....nak tambah apa pun boleh
kdg2 makan ayam kat kenny rogers tu pun kdg2 sedap....kdg2 tak sedap
agaknya tengok outlet kot....tapi tak jugak....that day kami pi makan kat kenny rogers, JJ WM tak la sedap sangat......another day call delivery outlet yg sama tapi sedap pulak.....huhu


gambar kat bawah ni yang kali kedua buat....kiranya, 2x dinner la dalam satu malam
2 org makan 2 ketui whole leg tak cukup.....huhu (makan ke melantak???? erkk)
memandangkan stok ayam dlm peti ais dah kehabisan....malam tu jugak kami kuar pi beli ayam lagi kat kedai ayamas.....hehe...tapi whole leg tak ada....so, beli wing ngan bahagian atas peha ...itu je pun yang ada....




AYAM BAKAR BLACK PAPER :-

Bahan2 :-
- 2 ketul whole leg
- 2 biji kentang - belah 4
- kacang buncis
- baby carrot
- 1 batang jagung - rebus
- 1 biji bawang bombay - belah 2
**kalau nak lebihkan mana2 bahan pun boleh...terpulang pada citarasa masing2.

Bahan perasa / perapan :-
- 1 sb lada hitam - ditumbuk halus
- *serbuk paprika - akak pakai brand Masterfood
- *seasoning chicken - akak pakai brand McCormick
- *Oregano leaves- akak pakai brand Masterfood
- secubit garam
- butter
*sukatan terpulang pada citarasa masing2.......tak ada sukatan khusus pun.....

Cara2:-
- bersihkan ayam (jangan buang kulit), bawang, kacang bendi, baby carrot, kentang dan toskan...
- dalam satu bekas, campur semua bahan2 perasa kecuali butter dan gaul sebati 
- gaulkan ayam, bawang dan lain-lain dengan bahan perasa / perapan dan perap lebih kurang 5 minit
- pastikan ayam telah dilap kering......sumbat sedikit butter bawah lapisan kulit ayam dan sapu sedikit di atas ayam, kemudian bakar lebih kurang 30 minit atau setengah masak.
- bila ayam dah setengah masak, keluarkan dan letak bawang, carrot, kacang dan kentang dalam tray pembakar ayam tu dan letak sedikit butter ke atas bahan2 yg dimasukkan tadi...
- bakar sampai kulit ayam nampak garing dan semua bahan2 tu lembut..
**akak letak kacang buncis last sekali....5 minit sebelum angkat...so kacang jadi lembut but still ranggup. kalau masuk awal nanti kacang tu lembik tak sedap makan....

No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??