Millions thanks to....

Aug 6, 2012

Tat Nenas...projek pertama kukies utk hari raya...

As salam

Alhamdulillah....dah 16 hari kita berpuasa. Tak lama lagi dah nak sambut raya. Minggu ni mesti dah ramai start buat kukies kan.......ke ada yang dah start lebih awal?...amboi...semangat ......hehehe......

Tahun ni ntah kenapa rasa nak buat kukies....biasanya tahun tahun lepas main tunjuk tunjuk je kat kedai....tapi tak ada la membeli sangat sbb kat rumah bukan jenis gemar kukies2 nih....mak lebih suka beli kerepek....saya pulak jenis tak kisah sangat....ada tak pe....tak ada pun tak pe....hubby pun sama jugak.....tapi tahun ni tiba tiba je rasa semangat nak buat kukies ....huhu.....

Memandangkan tahun ni giliran balik kuantan, lebih lebih lagilah semangat nak buat kukies...hehe....(jangan marah ye sayang.....)...harap harap tahun ni raya tak ada apa-apa yang tak best berlaku.....amin....:)

Projek kukies pertama semalam saya buat Tat Nenas....Tat Nenas ni fav mak dari dulu sampai sekarang....fav my hubby jugak....tapi dua2 citarasa tak sama...mak lebih suka yang jenis cair di mulut....hubby lebih suka yang jenis sedang-sedang tak lembut sangat tak keras sangat....ermm...susah nak memenuhi citarasa dua-dua...tambah lagi saya ni bukan reti sangat buat Tat Nenas...hehehe....reti gitu gitu jelah....tak kisahlah...janji buat....semalam hubby cakap sedap....hehehe...kira lulus la tu kot.... :)


Tat Nenas ku yang tak sama besaq saiznya...hehe....abaikan ye.....almaklum, bila tangan dah tak berseni...buat biskut yang simple pun tak pass.....

Inti jem nenas saya beli je...malas nak buat sendiri. Memang yang buat sendiri lagi sedap....kalau yang rajin, boleh buat sendiri.....yang beli ni terlebih manis sikit tapi bila digabungkan dengan doh yang lemak tawar, kira sedap la jugak....boleh tahan....


Inti jem saya beli kat Bagus Bakery Melawati. Dah lupa apa brand tapi yang jenis premium kurang manis....jadi kepada yang tak berapa nak rajin macam saya....boleh lah cari jem nenas kat Bagus Melawati.

Resepi Tat Nenas kali ni saya cuba resepi dari SINI. Terima kasih kepada yang empunya resepi.....saya mintak izin panjangkan di sini pulak ye.....(saya C&P je terus...malas nak salin...)


DOH TART:
165g @ 1 1/4 cawan tepung gandum*
8g @ 1 sudu besar rata tepung jagung*
12g @ 1 1/4 sudu besar rata tepung kastad* diayak
8g @ 1 sudu besar rata susu tepung (ku guna full cream Dutch Lady, kadang-kadang Fernleaf)
113g @ 1/2 cawan mentega, suhu bilik
8g @ 1/2 sudu besar minyak sapi (ku guna butter je)
1/2 sudu besar gula kastor@gula kasar dikisar
1/2 biji kuning telor gred A
1/2 sudu teh esen vanilla
INTI JEM NENAS:
2 biji nenas muda
1 1/4 senduk gula pasir
sedikit esen vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan
*I used ready-made jam, about 320g, 4g each for 80 pieces of tarts (or depending on your tart size.)

Sapuan:
1 biji kuning telur
1sb suhu cair/UHT (susu segar)
sedikit pewarna telur kuning
*semua bahan digaul bersama. Baca dalam forum kalau nak warna cantik letak sikit susu dan pewarna kuning

Cara buat doh tart:
  1. Pukul mentega, susu tepung, minyak sapi, dan gula hingga sebati.
  2. Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga sebati dan lembut (kalau susah nak picit keluar dari acuan, tambah mentega. Kalau terlebih lembik, tambah sikit tepung).
  4. Panaskan oven 150C.
  5. Ambil doh dan tekan acuan tart lebih kurang sepanjang 5cm atau lebih, dengan bahagian bergerigi acuan memandang ke bawah (ku guna acuan semperit je). NB:Kadang-kadang masa memicit tu dohnya menggulung dan pecah-pecah. Biasa ku picit atas sehelai kertas baking paper dahulu dengan bahagian rata acuan semperit memandang ke bawah. Lepas tu perlahan-lahan terlangkupkan doh yang dipicit tu. Jadi biar bahagian doh bergerigi pula memandang ke bawah, baru diletakkan inti nenas. Kurang sikit pecah-pecahnya.
  6. Letak inti jem nenas pada hujung doh, kemudian gulung secara perlahan guna hujung jari.
  7. Susun atas dulang membakar (atau boleh juga terus dimasukkan ke dalam cawan kertas untuk almond london tu).
  8. Ulangi sehingga habis. Sapu permukaan doh tart dengan kuning telur. Tip: Untuk mudah sapu kuning telur, simpan doh tart yang sudah siap dalam peti sejuk untuk beberapa minit atau hingga doh keras sikit, baru disapu kuning telur. Kalau terus sapu leceh, adunan sangat lembut lebih-lebih lagi kalau guna berus plastik. Atau, 5+- minits sebelum tart betul-betul masak, baru disapu kuning telur.
  9. Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.
  10. TIP: Untuk elak doh mengeras atau kering ketika proses memicit dan menggulung, tutup bekas berisi doh dengan tuala atau cling film.


Cara buat inti jem nenas [ku beli ready-made je]:
  1. Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
  2. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
  3. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
  4. Kacau tanpa henti hingga likat.
  5. Angkat dan sejukkan.


No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??