Millions thanks to....

May 28, 2011

Nasi Tomato utk yg tersayang...

As'salam...

Dah lama betul rasanya ai tak main masak2. Menu kat blog ni pun dah lama tak bertukar (skrg blog ni pun dah jadi blog 'rojak'...huh!). Semua menu lama ai dah disable....dah bosan dah tgk. Kalau ai bosan, uols apatah lagi kan....hehe

Bukan dah 'berpataharang' dgn dunia masakan (ceeewahh...mcm la terer sgt..hahahahahaha), tapi tak ada masa. Keje berlambak2, hari2 balik malam, kelas full, tensen sana tensen sini, ditambah lagi dengan penyakit 'M' yang datang melanda...itulah dia...huhu...(banyak tol alasan....^_^)

Semalam, keje half day...tetiba datang angin nak masak....sbb dah naik bosan asyik makan kedai je. Before balik keje, sms en hubby nak makan apa, ai nak masak hari ni......sekaliiii....en hubby mintak Nasi Tomato ngan Ayam Panggang Special....Adusss....kat mana la dia ambik idea tuhh! dah la lama tak masak nih, sekali baru je nak masak, dah minta menu macam2....ingatkan dia nak cakap "yang masak lah apa2 pun, abg makan je" (sbb selalunya itu je jawapan dia) (^_^) 

Oklah Nasi Tomato pun ok jugak.....tapi Ayam Panggang???? erm....ai tingin nak makan daging, tapi tak tau nak masak apa....then, Google cari idea, sekali terjumpa resepi Daging Masak Prune by otai masakan...Chef Hanieliza... :), mintak izin share resepi kat sini ye chef  ^_^

Then, akhirnya menu dinner kami semalam : Nasi Tomato, Cucumber Pickle, Ayam Panggang Special dan Daging Masak Prune..... 

Hidangan nasi tomato for me...tak nak ayam :)

Ayam Panggang Special utk en hubby...

Cucumber Pickle....

Daging Masak Prune. Resepi asal dr Chef Hanieliza...best !

Nasi Tomato....

Resepi Asal Daging Prune...
Daging 
1/2 cawan buah prune - dibuang bijik & dimesin halus 
5 sb sos tomato
4 sb kicap pekat
2 sb cili mesin
2 sb rempah kari 
4 sb minyak masak
1/2 cawan air
4 ulas bawang putih (dihiris)
10 ulas bawang merah (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)

Cara membuatnya...
Daging dibersihkan dan digaul dengan sos tomato, rempah kari, kicap, dan cili mesin. Panaskan minyak dan tumis bahan2 hiris hingga wangi. Masukkan daging, kacau rata dan biarkan hingga daging lembut. Masukkan buah prune dan garam secukup rasa. Masak hingga kuah pekat. Tutup dan hidangkan bersama nasi putih, nasi minyak atau nasi beriani. 

Notes :
buah prune tu ai pakai yg sunsweet tak ada biji....ai cincang je halus2 sbb malas nak mesin. agaknya sbb tu la hasilnya tak jadi hitam mcm yang lain kot (google dlm internet) hehehe.....tapi rasanya bagi ai sedap jugak sbb masa makan daging tu boleh rasa buah prune yang masam2 manis ....

Selamat Mencuba ^_^

No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??