Millions thanks to....

Jul 28, 2012

Ayam Percik....dibahagi sesama jiran tetangga :)

As salam.

Alhamdulillah....hari ni dah masuk puasa ke-8. Dah seminggu kita berpuasa. Sepanjang bulan puasa ni nak jengah2 blog kawan-kawan pun tak sempat.....apatah lagi nak update blog sendiri....masa rasa macam singkat je....sekejap je dah petang...mata pulak malam2 asyik mengantuk awal je....huhuhu.....

Macam mana puasa kalian? Seronok? Menu berbuka, masak ke beli? Pasti sedap kan.....time puasa nilah mak-mak masak menu special sedap2 untuk sesi keluarga. Kadang2 menu yang tak pernah kita buat time bulan biasa, kita buat time bulan ramadhan. Kalau ke pasar ramadhan, rambang mata....semua rasa nak beli....semua rasa sedap.....harga ??? ermm.....tepuk dada tanya selera.....:-) kalau family besar, lagi berbaloi masak kan.....boleh makan puas-puas. :)

Tapi kan tahun ni, saya tak pergi lagi pasar ramadhan...malas nak singgah....dengan jemnya....dengan orang ramai....tengok pun dah rasa letih....belum lagi pergi berasak2.....ermm....mungkin akhir2 ramadhan nanti insy akan singgah kot. Setakat ni masak je lah kat rumah....masak pun ala kadar je....makan berdua je pun, masak banyak2 pun tak ada sapa nak habiskan.....

Semalam saya buat Ayam Percik....bukan nya sebab terlebih rajin...hehehe.....tapi sebab ada masa lebih sikit nak masak. Macam biasa, setiap jumaat ofis half day....bulan biasa balik jam 2, tapi sepanjang ramadhan ni ofis sampai jam 12.30 je....lagipun dah ada niat nak masak2 sikit nak bagi kat jiran2 tetangga. Mulanya ingat nak buat kuih muih....tapi memandangkan teringin nak makan ayam percik, jadi buat la lebih sikit untuk dibahagi-bahagi. 


Ayam Percik ada dua jenis....satu merah....satu putih... basically sama je, cuma satu ditambah cili dan yang satu lagi tak ada cili. Tapi saya lebih suka Ayam Percik Merah....rasa pedas2 manis lemak memang membuka selera. 


Bakar mengikut kemampuan...hehehe....almaklum, rumah atas langit ni mana boleh buat "pembakaran terbuka" ....so, bakar la atas grill pan....asap pun kurang....lagi sedap kalau dapat bakar ngan arang....tapi macam ni pun kira boleh lah....janji rasa ada, rupa belakang kira.....^_^

Resepi Ayam Percik saya ringkas sahaja....sama je dengan kebanyakkan resepi-resepi yang lain....cuma mungkin air tangan setiap org yang membuatkan aroma masakan kita berbeza......kan.....

AYAM PERCIK MERAH

Bahan Ayam :
1 ekor ayam dibelah 4 (buang lemak dan kulit)
1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
sedikit garam

Bahan Kuah :
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 batang serai - diketuk
1 kerek gula melaka
5 tangkai cili kering - direbus dan dibuang biji
2 cawan santan
sedikit belacan
garam secukup rasa
Asam keping

- Ayam dibasuh bersih. Dibuang lemak dan kulit. Dikelar
- Blend halia dan bawang putih, gaul bersama ayam dengan sedikit garam
- Panaskan periuk kuku dan kukus hingga ayam masak
...............
- Blend bahan-bahan selebihnya.....bawang merah, bawang putih, halia, cili kering dan belacan
- Tuang ke dalam periuk santan, masukkan asam keping, serai dan gula melaka
- masukkan garam secukup rasa dan masak hingga kuah pekat dan pecah minyak
...............
- bakar ayam, lumurkan sedikit kuah dan bakar hingga kuah agak kering kemudian lumurkan lagi sekali
- aclty terpulang pada fav masing2...macam saya, saya buat ala-ala kering sikit sbb en hubby tak suka makan ayam percik basah.....

Selamat Mencuba.... :)

No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??