As salam
Alhamdulillah....dah 16 hari kita berpuasa. Tak lama lagi dah nak sambut raya. Minggu ni mesti dah ramai start buat kukies kan.......ke ada yang dah start lebih awal?...amboi...semangat ......hehehe......
Tahun ni ntah kenapa rasa nak buat kukies....biasanya tahun tahun lepas main tunjuk tunjuk je kat kedai....tapi tak ada la membeli sangat sbb kat rumah bukan jenis gemar kukies2 nih....mak lebih suka beli kerepek....saya pulak jenis tak kisah sangat....ada tak pe....tak ada pun tak pe....hubby pun sama jugak.....tapi tahun ni tiba tiba je rasa semangat nak buat kukies ....huhu.....
Memandangkan tahun ni giliran balik kuantan, lebih lebih lagilah semangat nak buat kukies...hehe....(jangan marah ye sayang.....)...harap harap tahun ni raya tak ada apa-apa yang tak best berlaku.....amin....:)
Projek kukies pertama semalam saya buat Tat Nenas....Tat Nenas ni fav mak dari dulu sampai sekarang....fav my hubby jugak....tapi dua2 citarasa tak sama...mak lebih suka yang jenis cair di mulut....hubby lebih suka yang jenis sedang-sedang tak lembut sangat tak keras sangat....ermm...susah nak memenuhi citarasa dua-dua...tambah lagi saya ni bukan reti sangat buat Tat Nenas...hehehe....reti gitu gitu jelah....tak kisahlah...janji buat....semalam hubby cakap sedap....hehehe...kira lulus la tu kot.... :)
Tat Nenas ku yang tak sama besaq saiznya...hehe....abaikan ye.....almaklum, bila tangan dah tak berseni...buat biskut yang simple pun tak pass.....
Inti jem nenas saya beli je...malas nak buat sendiri. Memang yang buat sendiri lagi sedap....kalau yang rajin, boleh buat sendiri.....yang beli ni terlebih manis sikit tapi bila digabungkan dengan doh yang lemak tawar, kira sedap la jugak....boleh tahan....
Inti jem saya beli kat Bagus Bakery Melawati. Dah lupa apa brand tapi yang jenis premium kurang manis....jadi kepada yang tak berapa nak rajin macam saya....boleh lah cari jem nenas kat Bagus Melawati.
Resepi Tat Nenas kali ni saya cuba resepi dari SINI. Terima kasih kepada yang empunya resepi.....saya mintak izin panjangkan di sini pulak ye.....(saya C&P je terus...malas nak salin...)
DOH TART:
165g @ 1 1/4 cawan tepung gandum*
8g @ 1 sudu besar rata tepung jagung*
12g @ 1 1/4 sudu besar rata tepung kastad* diayak
8g @ 1 sudu besar rata susu tepung (ku guna full cream Dutch Lady, kadang-kadang Fernleaf)
113g @ 1/2 cawan mentega, suhu bilik
8g @ 1/2 sudu besar minyak sapi (ku guna butter je)
1/2 sudu besar gula kastor@gula kasar dikisar
1/2 biji kuning telor gred A
1/2 sudu teh esen vanilla
INTI JEM NENAS:
2 biji nenas muda
1 1/4 senduk gula pasir
sedikit esen vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan
*I used ready-made jam, about 320g, 4g each for 80 pieces of tarts (or depending on your tart size.)
Sapuan:
1 biji kuning telur
1sb suhu cair/UHT (susu segar)
sedikit pewarna telur kuning
Cara buat doh tart:
Cara buat inti jem nenas [ku beli ready-made je]:
DOH TART:
165g @ 1 1/4 cawan tepung gandum*
8g @ 1 sudu besar rata tepung jagung*
12g @ 1 1/4 sudu besar rata tepung kastad* diayak
8g @ 1 sudu besar rata susu tepung (ku guna full cream Dutch Lady, kadang-kadang Fernleaf)
113g @ 1/2 cawan mentega, suhu bilik
8g @ 1/2 sudu besar minyak sapi (ku guna butter je)
1/2 sudu besar gula kastor@gula kasar dikisar
1/2 biji kuning telor gred A
1/2 sudu teh esen vanilla
INTI JEM NENAS:
2 biji nenas muda
1 1/4 senduk gula pasir
sedikit esen vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan
*I used ready-made jam, about 320g, 4g each for 80 pieces of tarts (or depending on your tart size.)
Sapuan:
1 biji kuning telur
1sb suhu cair/UHT (susu segar)
sedikit pewarna telur kuning
*semua bahan digaul bersama. Baca dalam forum kalau nak warna cantik letak sikit susu dan pewarna kuning
Cara buat doh tart:
- Pukul mentega, susu tepung, minyak sapi, dan gula hingga sebati.
- Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
- Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga sebati dan lembut (kalau susah nak picit keluar dari acuan, tambah mentega. Kalau terlebih lembik, tambah sikit tepung).
- Panaskan oven 150C.
- Ambil doh dan tekan acuan tart lebih kurang sepanjang 5cm atau lebih, dengan bahagian bergerigi acuan memandang ke bawah (ku guna acuan semperit je). NB:Kadang-kadang masa memicit tu dohnya menggulung dan pecah-pecah. Biasa ku picit atas sehelai kertas baking paper dahulu dengan bahagian rata acuan semperit memandang ke bawah. Lepas tu perlahan-lahan terlangkupkan doh yang dipicit tu. Jadi biar bahagian doh bergerigi pula memandang ke bawah, baru diletakkan inti nenas. Kurang sikit pecah-pecahnya.
- Letak inti jem nenas pada hujung doh, kemudian gulung secara perlahan guna hujung jari.
- Susun atas dulang membakar (atau boleh juga terus dimasukkan ke dalam cawan kertas untuk almond london tu).
- Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.
- TIP: Untuk elak doh mengeras atau kering ketika proses memicit dan menggulung, tutup bekas berisi doh dengan tuala atau cling film.
- Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
- Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
- Kacau tanpa henti hingga likat.
- Angkat dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment