Millions thanks to....

Oct 4, 2012

Roti Jala , Gulai Ayam....

As salam

Roti Jala....suka tak makan roti jala? 

Saya sangat2 suka roti jala. Makan dengan gulai ayam sedap....ngan gulai daging lagi sedap. Tapi saya tak pandai sangat buat gulai.....gulai tu adik beradik kari la....kami kat pantai timur panggil gulai. Bagi saya bau gulai lebih sedap dari bau kari....tapi ye lah....ikut selera masing2. Kalau yang tak biasa makan gulai, tentu lebih suka kari .....kan? ^_^ 

Mak kita sangat2 pandai masak gulai....eeiisshh...kecur air liur bila teringat masakan mak. Air tangan mak tak akan sama dengan orang lain....betul kan? Walau orang cakap masakan mak kita tak sedap...tapi bagi kita ia lah yang paling sedap....walau orang cakap makanan kat restoran si polan paling sedap...tapi kat restoran mak kita a.k.a dapur rumah mak adalah yang paling sedap.....betul tak?.....^_^


Antara roti jala dengan hidup saya ........

1. Boleh dikatakan semua ahli keluarga suka makan roti jala...
2. Tiap2 tahun raya mesti ada roti jala atas meja sebagai salah satu hidangan pagi raya....kalau tak ada, macam tak sah je hari raya tu...hehehe...
3. Mula2 saya buat bisnes makan2, saya mula dengan ambik tempahan roti jala...
4. Roti Jala adalah makanan no 1 pilihan saya kalau saya demam or tak ada selera nak makan apa2....


ROTI JALA & GULAI AYAM

Gulai Ayam :-
1/2 ekor ayam dibersihkan dan dipotong saiz kecik
2 biji kentang dikupas dan dipotong saiz kecik
2 ulas bawang besar**
3 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
1 sudu cili kisar**
1 sudu air asam jawa
1/2 sudu rempah kari daging
1/2 kerek gula melaka 
1 cawan santan
rempah kasar 4 sekawan
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa

- kisar bahan-bahan bertanda **
- panaskan minyak, masukkan rempah 4 sekawan dan bahan kisar, tumis hingga wangi 
- masukkan rempah kari dan air asam jawa, tumis hingga pecah minyak
- masukkan gula melaka, santan (kalau nak pekat tambah la lagi santan) dan sedikit air
- bila kuah menggelegak, masukkan ayam dan kentang
- perasakan dengan garam secukup rasa


Roti Jala:-

1/2 kilo gandum
1 biji telur
1 cawan santan
secubit garam
setitik pewarna kuning telur
air secukupnya

- campurkan semua bahan kecuali air, gaul sebati
- masukkan adunan dalam blender....blend sekejap...tujuan : nak bagi adunan tak jadi ketul2
- kalau rasa pekat sangat, masukkan sedikit air
- adunan jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat
- panaskan kuali leper dengan sedikit minyak dan boleh mula menjala

No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??