As salam
Semalam tekak tak rasa nak makan nasik.....
Fikir punya fikir.....tiba2 teringin pulak nak makan roti jala...leceh memang leceh nak buat...tapi sebab teringin sangat2 nak makan...ku gagahkan jugak membuatnya...buat tak sampai sekilo....Alhamdulillah...boleh bagi sikit kat staf rasa.....
Dah selalu sangat buat roti jala ngan kari ayam / daging....kali ni buat gulai tulang rusuk .....sangat2 la rasa sedap.....pagi ni bawak tapau lagi datang ofis.....en hubby tapau gulai ngan nasi goreng ......
GULAI TULANG RUSUK
Bahan-bahan:-
Tulang Rusuk
Rempah 4 sekawan
3/4 ulas bawang putih
2 labu bawang merah
1/2 inci halia
semangkuk cili kering yang telah direbus
3 biji kentang
1/2 cawan santan
1 keping gula melaka
2 sudu rempah kari daging babas
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
2 sudu air asam jawa pekat
- bersihkan tulang dan rebus hingga empuk
- kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering
- panaskan minyak, tumis rempah kasar dan bahan2 kisar hingga garing dan naik bau
- masukkan gula melaka dan rempah kari daging
- tumis hingga naik bau dan garing
- masukkan tulang, air asam jawa, air rebusan tulang dan santan
- masukkan kentang, bila kentang dah empuk dan kuah dah pecah minyak, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
boleh dihidang bersama roti jala atau nasik atau boleh dicecah dengan roti.......yummmyy.....^_^
No comments:
Post a Comment