Millions thanks to....

May 24, 2012

Nasi Beriyani Kambing

As'salam...

Penyakit lama datang kembali......huhu...payah kalau datang penyakit ni....nak buat apa pun tak boleh. .....tau ke penyakit apa? penyakit yang paling digeruni ....Penyakit 'M'....huhuhu

Hari ni tak tahu nak citer apa kat blog....no idea + sakit perut + sakit kepala + M.....tapi disebabkan nak jugak tempek gambar masak semalam....ku gagahkan jugak jari2 ini menari di atas keyboard laptop tuaku ini.......

Semalam dinner masak Nasi Beriyani Kambing....dah lama tak makan beriyani. Hari tu nak buat tapi tak cukup bahan...semalam lepas kelas mengaji, keluar jap gi giant beli brg dapur...langsung beli bahan masak beriyani sekali.....


NASI BERIYANI KAMBING

Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi
3 sb rempah beriyani faiza - bancuh dengan sedikit air hingga jadi pes
3 ketul daging kambing - yang telah direbus empuk
1 sb butter
1 sb minyak sapi
1 sb minyak masak
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
rempah 4 sekawan
sedikit kismis
secekak daun ketumbar - dihiris halus
1/2 cawan susu cair
1 cawan air 
1 sk garam

Cara Penyediaan:
- basuh beras hingga bersih dan toskan air
- kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
- panaskan minyak, masukkan minyak sapi, butter dan rempah 4 sekawan.
- masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau.
- masukkan rempah beriyani, dengan api senderhana, tumis hingga naik bau dan garing
- dalam periuk, masukkan rempah yang ditumis tadi bersama beras, daging kambing, susu cair, daun ketumbar dan kismis dan garam. Kacau sebati. 
- tambah air mengikut sukatan sama aras dgn beras


BERIYANI KAMBING

Bahan-bahan:
Daging kambing yang telah direbus
4 sb rempah beriyani faiza - bancuh dengan air jadikan pes
1 inci halia
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 kotak kecil plain yogurt
3 biji kentang
1 biji tomato
1 labu bawang besar holland - belah 4
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
1 cawan air

Cara Penyediaan:
- kisar halia, bawang besar dan bawang putih.
- panaskan minyak, masukkan bahan kisar, tumis hingga naik bau, masukkan rempah beriyani, tumis hingga garing
- bila rempah dah garing, masukkan daging, ubi kentang dan air. Tutup periuk, masak hingga pekat dan rempah2 meresap dalam daging.
- kemudian masukkan yogurt, bawang holand dan tomato
- perisakan dengan garam dan gula secukup rasa
- kacau sebentar dan boleh lah diangkat dan hidang bersama nasi beriyani.....

No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??