Terima kasih pada kak ita Masam Manis dan ryo azhar di atas resepi yang super delicious ini.....
Semalam kita buat dessert ni kul 11 malam......keje gila kan????? buat kul 11......makan kul 12 lebih.....
itu lah dinamakan "kaedah menternak badan yang paling berkesan"....ekekekeke.........
Dessert ni memang sedap......sangat sedap....en hubby cakap, macam makan kat hotel....hehehehhe.....
Resepi ni kita cedok dari dapur kak ita....tapi kita ubahsuai mengikut selera kami berdua....mintak izin share disini pula ye kak.......
LAPIS CEEZY
Sumber : dicedok dari dapur kak ita
Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g
500 ml susu segar,dipanaskan
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g
500 ml susu segar,dipanaskan
utk bahan A ni.....kita tak pakai biskut sbb kami tak berapa gemar biskut...
kita gantikan dengan london swiss roll dan susu tu tak dipanaskan pun....sbb malas...hehehe
Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
1/2 cawan gula halus
Bahan C
100 gm Non Dairy Whipping Cream
* Resepi asal Ryo menggunakan 10 ml susu segar
kita tak pakai non diary sbb sayang nak bukak kotaknya...nak pakai sikit je...hehehe....kita gantikan dengan embross whipping cream
Blueberry
Strawberry
Coklat
Jelly
Buah-buah segar
Buah-buah coktail dalam tin
* untuk filing ikut citarasa masing-masing
Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati dan bercream
Pukul Non Dairy Whipping hingga kental
Satukan kedua bahan tersebut dan kaup balik adunan hingga rata
Masukkan adunan dalam piping bag untuk memudahkan kita melapis
Panaskan susu segar, padamkan api.
Dalam bekas kaca, letakkan satu lapisan cream cheese
Kemudian celupkan biskut marie dalam susu ( 1 saat sahaja ) dan susun dalam bekas
lapiskan semula dengan cream cheese
Letakkan filing yang disukai dan teruskan melapis berselang seli hingga habis
Simpan dalam peti ais hingga sejuk dan mengeras
Hias mengikut kreativiti dan sedia dinikmati
* Jika nak buat dalam bentuk kek, letakkan gelatin kerana adunan sedikit lembut
Gelatin dalan 1 sudu besar rendam dalam sedikit air. Kemudian masak secara double boiler hingga gelatin melarut
Tuang gelatin dalam adunan cream cheese yang telah dipukul sebelum diletakkan Non dairy Whipping cream.
Mulakan lapisan dengan cream cheese, susun biskut dan filing selang seli dan lapisan terakhir cream cheese
Pas tu boleh lah deco atasnya.
Simpan dalam peti ais semalaman sebelum dipotong
Gunakan loyang loose pan ukuran 7 inc
Pukul Non Dairy Whipping hingga kental
Satukan kedua bahan tersebut dan kaup balik adunan hingga rata
Masukkan adunan dalam piping bag untuk memudahkan kita melapis
Panaskan susu segar, padamkan api.
Dalam bekas kaca, letakkan satu lapisan cream cheese
Kemudian celupkan biskut marie dalam susu ( 1 saat sahaja ) dan susun dalam bekas
lapiskan semula dengan cream cheese
Letakkan filing yang disukai dan teruskan melapis berselang seli hingga habis
Simpan dalam peti ais hingga sejuk dan mengeras
Hias mengikut kreativiti dan sedia dinikmati
* Jika nak buat dalam bentuk kek, letakkan gelatin kerana adunan sedikit lembut
Gelatin dalan 1 sudu besar rendam dalam sedikit air. Kemudian masak secara double boiler hingga gelatin melarut
Tuang gelatin dalam adunan cream cheese yang telah dipukul sebelum diletakkan Non dairy Whipping cream.
Mulakan lapisan dengan cream cheese, susun biskut dan filing selang seli dan lapisan terakhir cream cheese
Pas tu boleh lah deco atasnya.
Simpan dalam peti ais semalaman sebelum dipotong
Gunakan loyang loose pan ukuran 7 inc
waaah sedapnya.. best jugak nih kalau buat utk berbuka nanti:)
ReplyDeletealhamdulillah atie...sedap...cubalah....resepi dari kak ita semua sedap2.....:)
Delete