Millions thanks to....

Nov 27, 2010

Lagi lagi masak...

Askm dan morning guys.....how's ur weekends?

Dah seminggu x update blog...huhu, bz skit lah lately...tambahan pulak skrg ni timetable tight...cuti sekolah banyak program kat centre...agak x sempat nk menulis.... rindu uols....(ntah kat saper yg aku duk rindu...huhu..ada ke pembaca setia blog aku nih?...ngeh ngeh negh...)

Dalam duk bz2 tu....sempat la jugak aku masak memasak....hehehe.....meh pakat2 tengok apa yg i masak... ^_^
Popers....dlm ada inti cheese......
Nak cuba ?... Meh salin resepi :-
Bahan2 :
Ubi Kentang
Serbuk Roti
Cheese
Telur
<sukatan ikut la nk buat byk mana....i masak x ikut sangat sukatan2 ni....buat je ikut rasa sedap ...sendiri nk makan>

Cam mana nak buat ?
Ubi Kentang direbus hingga empuk....bila dh empuk, kupas kulit dan lenyek. Bila dah betul2 hancusss, kepal2 buat bentuk bulat meleper (tips...kalau tak nak bagi kentang tu melekat kat tangan...basahkan skit tangan dgn air). Letak cheese kat tengah2...bentukkan bulat (mcm pic kat atas tu)...golekkan dlm telur dan kemudian dlm serbuk roti. Goreng dgn api senderhana.

Masa makan boleh terasa cheese yg dah cair kat dlm dan ubi tersangatla lembuknya....hehehe...

Selamat Mencuba ye...

Ni buat semalam...lunch...fuuuuhhh....best giler....duk terasa lagi kat tekak ni...hehehe....sebenarnya dh agak lama tak makan ketam...tu yg terasa best tersangat2 tu......

 Menu lunch 26/11/2010.....



Sudi-sudikanlah untuk try..... ^_^

Bahan2 :
4 ekor ketam (pilih yg betina....banyak isi..ada telur..)
Cili Kering 6/7 tangkai
Cili Padi 5/6 tangai - kalau suka pedas...boleh tambah lagi
Halia - tak reti nak bagitau berapa...agak2 sebesar duit 5 sen la kot..hehehe...
Bawah merah 5 ulas
Bawang Putih 3 ulas
Belacan
Air asam jawa
Garam + gula untuk perasa
Daun Ketumbar

Cara memasak :
1. Basuh ketam bersih2. Gaulkan dgn sedikit garam + serbuk kunyit, kemudian goreng (goreng kejap je...xyah sampai betul2 masa...just utk bagi isi tu padat tak hancur)
2. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, cili kering (yg dh direndam dlm air panas), cili padi dan belacan.
3. Tumis rempah kisar hingga naik bau, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
4. Perlahankan api, dan masukkan ketam dan gaul rata. Tutup kuali dgn penutup sekejap dlm 5 minit.
5. Dah agak2 naik bau, tutup api, masukkan daun ketumbar, gaul rata dan sedia dihidang !

Cuba jangan tak cuba !...sedap hingga menjilat pinggan...hehehe

Uik....hehe...yang ni bukan i masak....ni anak sedara i tengah duk bersantai2 depan tv... ^_^


  

Blueberry Cheese Cake... resepi asal i ambik dr dapur internet somebody....tapi i dah terhilang kat mana link dia....huhu...anyway...tq yer share ur receipt...nanti bila i jumpa i post link tu...^_^

Sedapppp ! buat semalam 26//11/2010 jam 12 malam....huhuhu...cam mana la aku ni tak 'kembang semangkuk' kalau dh kul 12 pun boleh lagi duk baking cheese cake ....

 



No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??