Millions thanks to....

May 31, 2011

Gulai Daging Simple....

As'salam

Alhamdulillah, nampak gayanya mood rajin memasak telah datang kembali....hehehe....dapurku kembali berasap ^_^

Gulai Daging Simple bersama Ubi Kentang....

Udang Goreng Kunyit....

Tumis Asam Kepala Ikan....

Hidangan dinner kami berdua + 1 semalam....^_^
Bestnyaaaa dapat makan 'home cooking'....bukan ai cakap ai masak best, tapi apa yg ai maksudkan adalah besttt dapat makan makanan yg kita masak sendiri di rumah...perasaan tu lain, kenyang makan yg kita masak dengan kenyang makan kat kedai lain kan???....uols dapat rasa tak kelainan tu??? iskh...susah nak menggambarkan perasaan tu.....huhuhu....hanya org yg selalu makan kedai mcm kami ni je yg boleh memahami perasaan kami.....hehehhehehe

Tapi kalau dah time keje berlambak2...bila dah penat balik keje, terpaksa jugaklah singgah kedai je makan.....sedap ke tak sedap ke...bila perut dah lapor, 'batu celup coklat pun sedap'.....hehehhee

Semalam masak Gulai Daging + Ubi Kentang, udang goreng kunyit, tumis asam kepala ikan....sedapppnyaa...kena pulak daging yg ada lemak2 sikit....aduii....terangkat ! dah lama tak makan. Kebetulan stok daging ada lagi dlm peti ais..lebihan yg buat nasi tomato hari tu.....so, masak lah gulai daging.....simple2 je....sesangat simple.....janji en hubby cakap sodap...kira jadi lah tu.....ye tak? ^_^

Gulai Daging Ubi Kentang Simple

Daging 
1/2 cawan santan pekat
1 keping Gula Melaka
1sb Cili Giling - kalau tak suka pedas, boleh kurangkan sikit
1 paket kecik Rempah Kari Babas - dibancuh dengan sedikit air
2 ulas Bawang Putih - dimayang halus
4 ulas Bawang Merah - dimayang halus
1/2 inci halia - dimayang halus
Rempah Kasar (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, dll)
4 biji Ubi Kentang
sedikit air asam jawa
air secukupnya
garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-

Panaskan minyak, tumis rempah kasar, bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. Masukkan cili giling dan rempah kari dan sedikit air, tumis hingga garing & naik bau. Kemudian masukkan daging yang telah dibersihkan dan gula melaka, masak sehingga daging empuk dan naik minyak baru masuk kan santan, ubi kentang, air asam jawa dan sedikit air (ikut selera masing2. kalau suka pekat, kurangkan air) dan garam secukup rasa. 

Selamat Mencuba ^_^

No comments:

Post a Comment

Belonging to

Copyright reserved by Nur's Boutique Gallery | 2010

the other site...

Jutaan terima kasih kpd yg menjadi follower blog yg tak berapa nak hebat ini...

Kepada yang tersinggah dan tidak suka akan blog ini, bebas untuk tidak membaca dan tidak membelek-belek...semua yang ada kat sini sekadar luahan pengalaman dan isi hati yg tidak ada kena mengena dengan sesiapa....

(^_^)

What the latest??